Plánujete Štědrý den dle starých zvyků a s masem budete čekat až na štědrovečerní slavnostní večeři?
V IN CATERING vás o hladu rozhodně nenecháme. Vyzkoušejte na oběd tradiční vánoční pochoutku našich předků, poctivého houbového kubu z naší kuchyně.
Zlaté prasátko nám pravděpodobně opět uteče, součástí receptu je totiž vepřové sádlo, ale bez něj by to nebyl poctivý kuba nabitý chutí.
Suroviny pro 4 porce:
300 g krup nebo krupek (ideálně ječných, lze připravovat i z ovesných, nebo pšeničných)
120 g sušených hub
180 ml domácího zeleninového vývaru
2 větší cibule
5 stroužků česneku
2-3 polévkové lžíce vepřového sádla
Majoránka – čerstvá
Sůl
Černý pepř
1 lžička drceného kmínu
1) Kroupy propláchneme studenou vodou a nejlépe přes noc je necháme namočené ve vodě – tím nám krásně nabobtnají a změknou. Aby měly houby čerstvou a svěží chuť, den předem je namočíme do studené vody. Další den kroupy scedíme a pečlivě propláchneme. Osolíme velké množství vody, do které přidáme kroupy a vaříme je na mírném plamenu zhruba 40 minut, následně scedíme a necháme kroupy okapat.
2) Oloupeme cibuli, nakrájíme nadrobno a orestujeme na pánvi na rozpáleném sádle do zlatova. Poté, co nám cibule chytne zlatavý, skelný nádech, přidáme najemno nasekaný česnek a drcený kmín. Připravené houby scedíme a přidáme restovat k cibuli a česneku, nálev z hub si odložíme stranou. Osmaženou směs dochutíme solí a pepřem. Následně přimícháme čerstvou najemno nasekanou majoránku a uvařené kroupy, poté přelijeme zeleninovým vývarem. Pomalu na mírném plamenu, necháme vývar odpařit, následně použijeme asi deci nálevu z hub a znovu necháme vodu odpařit. Nyní můžeme ochutnávat a dle chuti přidat sůl a pepř.
3) Vymažeme si pekáč sádlem (sádlem nešetříme) a následně směs rozprostřeme po celé ploše pekáče. Předehřejme troubu na 180° a pekáč s kubou pečeme asi 20 minut, průběžně kontrolujeme a z trouby vyndáme, až na povrchu vznikne křupavá krusta.
4) Při servírování dozdobíme čerstvou majoránkou. Ke kubovi se hodí něco kyselého - kvašené zelí, nebo fermentovaná zelenina.
Tip šéfkuchaře: Vynikající je i masová verze, kdy k receptu přidáme 100 g uzeného prorostlého bůčku, který restujeme s cibulí, česnekem a houbami.