1. dubna měníme v restauraci Sou100 Žižkov s velkou slávou pivovar. Kromě toho měníme také jídelní lístek a abychom vás nalákali, tak představujeme jedno jídlo i s receptem. Je to velmi dobře známý španělský ptáček ovšem v úpravě, kterou jste ještě určitě nechutnali. Krásně vypadá, nádherně voní a skvěle chutná. To je náš netradičně tradiční španělský ptáček.
Suroviny na 1 porci: |
|
Hovězí zadní | 200g |
Kyselá okurka | 20g |
Anglická slanina | 20g |
Cibule | 30g |
Mrkev | 100g |
Fialová mrkev | 100g |
Máslo | 30g |
Brambory | 100g |
Vejce | 1ks |
Mouka | 20g |
Prášek do pečiva | |
Vývar | |
Hořčice na pomazání masa a do omáčky | |
Cress na ozdobu | |
Sůl | |
Pepř |
Postup:
Plátek hovězí kýty naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Přidáme uvařené vejce, okurku, anglickou slaninu a zavineme. Pokud si nejsme jistí, omotáme provázkem, aby se ptáček nerozbalil.
Ptáčky dobře opečeme ze všech stran, podlijeme a dusíme do měkka.
Cibuli dozlatova opečeme, přidáme trochu hořčice, zarestujeme a zalijeme vývarem. Dochutíme, provaříme a lehce přihustíme zásmažkou z másla a mouky. Omáčku přecedíme na hotové maso a lehce společně provaříme.
Oloupanou fialovou mrkev překrájíme, přidáme trochu brambor, osolíme a uvaříme do měkka. Slijeme vodu, přidáme kousek másla a v mixeru vymícháme jemné pyré.
Oranžovou mrkev oloupeme, zanecháme asi 1,5cm zelené natě a uvaříme na skus. Zchladíme ledem, nebo ledovou vodou, aby se zachovala barva.
Oloupané brambory osolíme a uvaříme. Rozšťoucháme v hladkou hustějsí kaši a necháme trochu vychladnout. Přidáme prášek do pečiva, vejce a mouku. Vytvoříme kompaktní středně husté těstíčko. Formu vymažeme olejem a plníme těstem lehce nad polovinu nádoby. Počítáme s tím, že koláčky nám ještě vyběhnou.
Pečeme v toube na 170°C přibližně 15 minut.