Rozhovor s šéfkuchařem In Catering Group

Jiří Zeman je šéfkuchařem celé rodiny In catering Group. Když vezmeme v potaz i jeho začátky při škole, pracuje pro naši společnost už neuvěřitelných 22 let. Jirka se podílel na přípravě a organizaci těch největších akcí, které firma In Catering (dříve jako Intercatering) zajišťovala. Za ta léta v cateringové kuchyni nasbíral mnoho zkušeností a ve své profesi je opravdu flexibilní. Umí velmi dobře uvařit snad všechny světové kuchyně a zároveň je to skvělý šéf a kolega, který má i v těch nejstresovějších chvílích dobrou náladu. A že jich v cateringu není málo. Kromě cateringové kuchyně dohlíží také na kuchyně všech našich provozoven.

Ahoj Jirko, jak jsi se dostal do společnosti In Catering Group?

Společnost In Catering Group (dříve ještě jako Intercatering) jsem začal vnímat již jako učeň 1. ročníku střední školy hotelnictví a gastronomie hotelu International v Praze 6 Dejvicích. Psal se rok 1995. Na jaře roku 1996 jsem byl jako externista-učeň na své první akci - Pražské Primátorky. Od druhého ročníku jsem měl část své učňovské praxe již v této společnosti. 

Jaké vnímáš největší rozdíly „tenkrát a dnes“?

Základní rozdíl vidím v požadavcích a přáních našich klientů. Ty jsou v dnešní době hodně rozmanité. Je to dáno hektickou dobou a stylem, tedy tím, co je daný rok „v módě“. Další rozdíl vnímám u počtu osob, pro které jsou akce dělány. Dříve jsme připravovali akce pro stovky lidí v lukrativních prostorách (např. v prostorách Pražského hradu), dneska naše příprava zahrnuje více akcí pro menší počty osob (cca do 100 osob). A největší rozdíl je ve struktuře firmy. Tenkrát byl pro firmu prioritní CATERING, v současné době firma nabízí i jiné gastronomické služby s využitím restaurací a jídelny. A nesmím zapomenout ani na konkurenci, neboť ta se v našem oboru také velice rozrostla.

Rozdílů je ale celkově mnoho - už jen to, že jsem o dost let starší a v 16 letech jsme se na tento svět díval trochu jinak. Největší rozdíl mezi rokem 1996 a 2019 je ten, že je tu od ledna nový ředitel.😊

Co vše máš na starosti a na čem v současné chvíli pracuješ? Prozradíš nějaké očekávané novinky?

Jsem šéfkuchař společnosti In Catering Group, z toho vyplývá, že mám na starosti „všechno“ co se týká kuchyní v jednotlivých provozovnách. Snažím se, aby všude byli spokojení zaměstnanci v kuchyni a současně, aby klienti akcí či návštěvníci restaurací odcházeli spokojeni domů. Práce mě baví, mám rád vše pod dohledem - od meníčka, objednání zboží, vaření, až výdej klientům.

V tuto chvíli připravuji s kolegy nový katalog pro cateringovou nabídku, kterou bychom chtěli odstartovat co nejdříve. Věřím, že se máte na co těšit. 

Co si myslíš o stavu současné gastronomie v České republice?

Současná gastronomie v České republice nemá mezí. Můžete objevit na jednom talíři několik chutí, které dříve nebylo možné spojit. Fantazie a nápady kuchařů v dnešní době hrají velmi důležitou roli ve vytváření nabídek pro klienty.

Kde sbíráš informace, zkušenosti a nové trendy v gastronomii?

Již druhým rokem jsem v Nestlé culinary team, kde společně s ostatními kolegy z různých restaurací vaříme a zkoušíme nové trendy v gastronomii. Tato spolupráce má pro mě velký smysl, protože mi přináší spousty nových nápadů, které mohu využít ve společnosti In Catering Group.

Kdy a kde jsi byl naposledy na nějaké stáži?

Naposledy jsem byl letos na začátku března s Nestlé culinary teamem v Itálii, kde jsem se pustili do nového projektu … více zatím neprozradím.😊 Poté jsme ještě byli s kolegy z naší společnosti na jednom z největších veletrhů gastronomie v Hamburku, kde jsme načerpali hodně inspirace.

Jaká je tvoje nejoblíbenější kuchyně / jídlo? A co naopak nevezmeš nikdy do pusy?

Nejoblíbenější je asi má mateřská kuchyně, takže klasický český řízek.

Jsem velký „ochutnávač“ všeho možného, ale asi si úplně nelibuji v broucích a podobných exotických pokrmech.

Jaké máš záliby kromě gastronomie?

Rodinu a jednostopé dopravní prostředky.

Co bys poradil začínajícím kuchařům?

Ať to zkusí s námi. 😊 Mají to těžké všude a vůbec se nedivím, že se jim nechce dělat toto řemeslo. Je to velká dřina, která není stále doceněna, ale pod dobrým vedením a se skvělým týmem může tato práce více než naplňovat.

Děkujeme za rozhovor. Jsme rádi, že tě máme v týmu a ať se ti daří.

« zpět na výpis

fotka 1

Filtrovat:

× vypnout filtr