Grilovaný hovězí rumpsteak s dýňovým pyré, řepou a barevným květákem
Zavzpomínali jsme s šéfkuchařem Martinem Manderou na loňskou akci #MYJSMECATERING, která se letos bohužel nemůže konat. Na pódiu tehdy připravoval nádherně vypadající, a především skvěle chutnající grilovaný rumspteak s dýňovým a hráškovým pyré, řepou a barevným květákem. Pro inspiraci nám prozradil svůj recept.
Na 2 porce budete potřebovat:
Rumpsteak (květová špička) | 300 g |
Květák, fialový květák a romanesco | 200 g |
Červená a žlutá baby řepa | 4 ks |
Dýně (hokkaido či máslová) | 200 g |
Hrášek mražený | 100 g |
Máslo do šťávy a pyré | 80 g |
Česnek | 2 stroužky |
Tymián | snítka |
Smetana 30% | na zjemnění pyré |
Olivový olej | na restování masa |
Sůl a mletý pepř | na dochucení |
Jedlé květy | na dozdobení |
Postup:
Řepu zbavte hlíny a důkladně omyjte. Nakrájejte na potřebný tvar, přidejte sůl a tymián a zabalte do alobalu. Vložte do trouby a pečte na 160 °C, dokud nebude řepa tzv. na skus. Po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na požadované tvary.
Dýni očistěte, nakrájejte na kousky, přidejte česnek, sůl, bylinku a trochu oleje. Dejte péct do měkka. Po upečení přidejte ještě k horké dýni smetanu a máslo, podle chuti dosolte, opepřete a rozmixujeme v hladké pyré.
Květáky a romanesco očistěte, rozeberte na malé růžičky a uvařte v osolené vodě. Pozor, ať květák nerozvaříte, měl by zůstat křupavý. Po uvaření ho překrájejte na menší kousky.
Mražený hrášek povařte v osolené vodě a společně s máslem, solí a pepřem rozmixujte ponorným mixérem do jemna.
Rumpsteak opečte z obou stran na zvolenou úpravu. Pokud máte rádi maso propečenější, dejte ještě na pár minut do trouby na 180 °C. Po vyndání nechte několik minut odpočinout. Na závěr ještě maso osolte a opepřete. Můžete nechat v celku, nebo překrájet na tři větší kusy.
V době, kdy steak odpočívá, lehce orestujte připravenou zeleninu a vytvořte šťávu přidáním studeného másla do výpeku na pánvi.
Na závěr pečlivě naservírujte na talíř a ozdobte jedlými květy, nebo případně bylinkou.
Dobrou chuť!